رئیس اداره آبخوانداری و کنترل سیلاب اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان با بیان اینکه تاکنون در ۳۵۸ هزار هکتار از اراضی مستعد استان عملیات آبخیزداری اجرا شده است گفت: در برنامه هفتم توسعه سالیانه ۵۰ هزار هکتار اجرای عملیات آبخیزداری دیده شده است.
به گزارش پایگاه خبری روایت پرس، ابوذر عطایی fake watches با بیان اینکه طراحی و مدیریت منابع آب و خاک در حوزههای آبخیز از جمله کارهایی بوده که علم آبخیزداری انجام میدهد افزود: مدیریت حوزههای آبخیز به منظور حفاظت و استفاده صحیح و پایدار از منابع آب و خاک از وظایف آبخیزداری است.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: نقش آبخیزداری در ذخیره replica breitling site آب و جلوگیری از سیل و خسارت یکی از طرحهای مهم و اولویتدار سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور است و اجرای عملیات آبخیزداری و آبخوانداری در سطح مدیریت جامع حوزه آبخیز به عنوان طرحهای اولویتدار است.
رئیس اداره آبخوانداری و کنترل سیلاب اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان تصریح کرد: عملیات آبخیزداری در سطح حوزهها به چهار شکل اجرای عملیات Omega Replica بیولوژیک مانند بذرکاری و نهال کاری و نیز مکانیکی مانند اجرای بندهای رسوبگیر سنگی ملاتی، گابیونی و خشکهچینی و بیومکانیکی مانند بانکتبندی و تراسبندی و اقدامات مدیریتی مانند حفاظت، قرق و مدیریت چرایی دام انجام میگیرد.
وی بیان کرد: اجرای هر هکتار عملیات آبخیزداری حدود ۲۷۰ مترمکعب کنترل سیلاب و حدود ۸۱ متر مکعب استحصال آب به دنبال دارد، ضمن اینکه افزایش ۱۰۰ کیلوگرمی تولید علوفه و کنترل حدود ۲ تن رسوبات از دستاوردهای اجرای آبخیزداری در استان است.
عطایی در بخش دیگر ادامه داد: وسعت استان برابر با یک میلیون و ۹۴۹ هزار هکتار است که یک میلیون و ۱۰۰ هزار هکتار از این وسعت مستعد اجرای پروژههای آبخیزداری هستند.
وی با اشاره به اینکه تاکنون در ۸۹۰ هزار هکتار از این حوزهها مطالعات و در ۳۵۸ هزار هکتار عملیات آبخیزداری در ۱۹۵ زیر حوزه انجام شده است اضافه کرد: در برنامه هفتم توسعه سالیانه ۵۰ هزار هکتار اجرای عملیات آبخیزداری دیده شده است.
رئیس اداره آبخوانداری و کنترل سیلاب اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان در ادامه متذکر شد: از سال ۱۳۷۱ تاکنون حدود ۲۴ هزار سازه آبخیزداری در استان اجرا شده است.
وی همچنین خاطرنشان کرد: در اواخر سال گذشته و اوایل سال ۱۴۰۴ با ورود سامانههای بارشی شاهد بارشهای موثری در استان بودیم که بیشتر بارشها در شهرستانهای کبودراهنگ، رزن، نهاوند و اسدآباد اعلام شده است.
عطایی اضافه کرد: این بارشها منجر به ایجاد روانآبها و سیل در سطح آبراههها شده به طوری که شاهد بودیم ۸۰ درصد از سازهها آبگیری و حدود ۴۰ درصد از سازهها سرریز شدهاند.
معاون آبخیزداری منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان نیز از آبگیری ۸۰ درصد سازههای آبخیزداری استان طی بارشهای اخیر خبر داد و گفت: در چندین مورد بارشهای متوالی اخیر حدود ۸۰ درصد سازههای آبخیزداری استان آبگیری و از این میزان حدود ۴۰ درصد آن سرریز شده است.
محمدمهدی آرتیمانی با بیان اینکه در استان، شهرستان کبودراهنگ با بارشهای مطلوب بیشترین میزان آبگیری را در رابطه با سازههای آبخیزداری داشته است افزود: با بارشهای مناسب معمولا خاک رطوبت لازم را کسب کرده و در صورتی که افزایش شدت بارش بیشتر باشد این روانآبها روی سطح خاک جاری میشود که در چندین مورد با بارشهای اخیر متوالی این اتفاق در استان رخ داده است.
وی ادامه داد: بیشتر شهرستانهای شمالی استان از جمله رزن و کبودراهنگ بارشهای خوبی نسبت به برخی دیگر از مناطق از جمله ملایر و فامنین داشتند که به تبع آن روانآبهای بیشتری در سازههای آبخیزداری آنها جاری شده است.
معاون آبخیزداری منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان با بیان اینکه یکی از جمله دلایل این امر این است که نقاط خاکی که برخی از مناطق دارند نفوذپذیری بیشتری دارد و آب زودتر روی سطح خاک جاری و وارد آبراههها میشود تصریح کرد: شهرستان نهاوند هم میزان بارش خوبی داشته و روانآب خوبی در پشت سازهای آبخیزداری آن وارد و از سازها سرریز کرده است.
وی با اشاره به اینکه تاکنون موردی از خسارت به سازههای آبخیزداری در بارشهای اخیر در استان گزارش نشده است اظهار کرد: علت این که مواردی از سازههای آبخیزداری در سراسر استان آبگیری نشده این بوده که حجم سیلاب ناشی از بارش چندان نبوده و به تبع آن سازههای بالادست پر و آبگیری شدهاند و آب به سازههای آبخیزداری پایین دست هنوز نرسیده است.
آرتیمانی با اشاره به اینکه از سال ۷۱ تاکنون ۲۴ هزار سازه آبخیزداری با ارتفاع یک تا ۱۵ متر در سطح استان همدان شامل سازههای خشکهچین، گابیونی، ملاتی و بند خاکی اجرایی شده است تصریح کرد: در استان همدان یک میلیون و ۱۰۰ هزار هکتار از اراضی قابلیت اجرای عملیات آبخیزداری را دارد که در ۸۵۰ هزار هکتار از اراضی مطالعات تفصیلی انجام شده که در ۳۵۸ هزار هکتار آن عملیات آبخیزداری اجرا شده و به اتمام رسیده است.
وی افزود: اجرای طرحهای آبخیزداری در سرشاخه دشتهای بحرانی استان سبب افزایش نفوذ آب و افزایش ذخیره آبخوان ها و آبهای زیرزمینی میشود.
معاون آبخیزداری منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان تاکید کرد: همچنین در کنار اجرای طرحهای آبخیزداری، کنترل برداشت آب از آبخوانها با مسدود کردن چاههای غیرمجاز، نصب کنتور روی چاهها، اصلاح الگوی مصرف آب شهری و اصلاح الگوی کشت از افت یکباره آب موجود در آبخوان جلوگیری میکند.