اکبر اعتماد موسس دانشگاه بوعلی سینا همدان و بنیانگذار سازمان انرژی اتمی درگذشت.
پایگاه خبری روایت پرس: اکبر اعتماد به عنوان بنیانگذار سازمان انرژی اتمی شناخته میشود و حتی فیلم من اکبر اعتماد اتم میشکافم است، اما او بیشتر دوست داشت با کارهای علمی به ویژه ایجاد دانشگاه بوعلی سینا شناخته شود و در سخنان خود نیز این را مطرح میکرد.
خاطرات زندگی او در کتاب «در پرتگاه حادثه» گفتوگوی «محمدحسین یزدانیراد» با «اکبر اعتماد» است که توسط «نشر اختران» برای نخستین بار در سال ۱۳۹۶ به چاپ رسیده است. هم مصاحبهکننده و هم مصاحبهشونده هر دو همدانی هستند و این نقطه مشترک و یکی از دلایل مهم تولد این کتاب است. «اکبر اعتماد» را بیشتر به عنوان بنیانگذار سازمان انرژی اتمی ایران میدانند و گاهاً او را «پدر انرژی هستهای ایران» میخوانند که اغلب با واکنش منفی او مواجه میشود. اعتماد بیشتر دوست دارد با سبقه دانشگاهیاش او را بشناسند. به ویژه تأسیس موسسه تحقیقات و برنامه ریزی علمی و آموزشی و البته تأسیس دانشگاه بوعلیسینا همدان.
او در موسسه تحقیقات و برنامهریزی علمی اقدامات شایسته بسیاری انجام داده که در کتاب به طور کامل شرح داده میشود اعتماد در آغاز تأسیس وزارت علوم و آموزش عالی در پاییز ۱۳۴۶ دعوت وزیر وقت را میپذیرد و به عنوان معاون علمی و تحقیقاتی وزارت علوم منصوب میشود. او به شدت، انقلاب در حوزه آموزش و نحوه اجرای آن را دنبال میکرد. کتاب با مقدمهای از مدیر سازمان اسناد و کتابخانه ملی غرب کشور(همدان) آغاز میشود. مصاحبهکننده نیز در بخش اول سخنان خود به معرفی اعتماد از بدو تولد، پدر و مادر او میپردازد. پدر اعتماد یکی از تجار خوشنام همدانی است که سالها ریاست اتاق بازرگانی همدان را بر عهده داشته است. در ادامه یزدانیراد یک شمای کلی از زندگی اعتماد به دست میدهد و از زندگی علمی او در داخل و خارج ایران میگوید. نثر یزدانی ساده و روان است و از خواندن آن لذتی وافر نصیب خواننده میشود. کتاب در ۵۳۰ صفحه و ۶ بخش آماده شده است. بخش اول به کودکی و نوجوانی دکتر اعتماد میپردازد و در بخش دوم زندگی او را در خارج از ایران بررسی میکند. بخش سوم کتاب به آغاز کار در ایران، تشکیل دفتر انرژی اتمی، تکمیل راکتور اتمی، سفر به اورپا برای تشویق تحصیلکردگان در راستای بازگشت به کشور، همکاری با رادیو و تلویزیون ملی، همکاری در تأسیس وزارت علوم، همکاری در تأسیس دانشگاه صنعتی شریف و … میپردازد. بخش چهارم که شاید جذابترین بخش کتاب به حساب آید، به سازمان انرژی اتمی ایران اشاره دارد و آن را از جنبههای مختلف بررسی میکند.
بخش پنجم رابطه با کشورها، سازمانها و رهبران خارجی و بخش ششم درباره رابطه با دولت و عوامل صاحب نفوذ دولتی و غیر دولتی است در این بخش مباحث بسیار را دکتر اعتماد مطرح میکند و در نهایت با بازگشت به ایران خاتمه مییابد. در بخش پیوستهای کتاب عنوانی وجود دارد که آدمی را میخکوب میکند، و آن «چند غزل از اکبر اعتماد» است که نشان میدهد دکتر اعتماد وجوه دیگری جز چهره علمی و البته اجرایی، دارد و آن اعتماد شاعر است. علاوه بر آن در پیوست کتاب احکام دکتر اعتماد و نامهها و پیامهای او در زمان تصدی مدیریت آمده و پایانبخش کتاب تصاویر دکتر اکبر اعتماد در دوران فعالیت او در عرصههای مختلف علمی و اجرایی است. نکته جالب توجه در این کتاب این است که این نوشتار تنها زندگی نامه دکتر اعتماد از زبان خود او نیست، بلکه گوشهای از تاریخ معاصر ایران را نیز نشان میدهد. بنا بر گفته مصاحبه کنند تدوین این کتاب سه سال به طول کشیده است.